Overspanningsbeveiliging

Overspanningsbeveiliging, een essentieel onderdeel van een goede beveiliging tegen blikseminslag. Bij bliksembeveiliging wordt vaak alleen gedacht aan een bliksemafleider die vanaf een punt de energie naar de grond geleidt. Maar wist u dat een inslag die in de nabije omgeving plaatsvindt ook enorme schade kan aanrichten?

De gevolgen van overspanning

Wanneer de bliksem inslaat in de nabije omgeving ontstaat er een groot spanningsverschil tussen de aarde en andere netwerken die binnenkomen via kabels. Het gevolg van dit spanningsverschil is dat de bliksem gaat overspringen. Dit kan grote schade aanrichten aan de essentiële netwerken waar uw bedrijf van afhankelijk is. Alle ondergrondse netwerken kunnen beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan de stroomtoevoer of de binnenkomende kabels  voor televisie en internet.

Dit is een belangrijk onderdeel van een bliksembeveiliging. Dit komt omdat, als de bliksem daadwerkelijk inslaat, het zorgt voor een zo groot spanningsverschil tussen de aarde en andere netwerken die binnenkomen via kabels. De bliksem over gaat springen op bijvoorbeeld het gasnet,de TVkabel,Internet Verbinding  en komt het vervolgens nog het gebouw in met alle gevolgen van dien. en dat willen we natuurlijk niet hebben.

Een duidelijk verschil tussen de nieuwe en oude norm is echter wel het conceptdenken. Werd in het verleden overspanningsbeveiliging bijvoorbeeld nog als een apart onderdeel beschouwd, nu maakt het integraal onderdeel uit van de norm, welke verder uit de volgende 5 delen bestaat:

  • termen en definities
  • risicoanalyse
  • beveiliging van objecten en mensen
  • beveiliging van elektrische en elektronische systemen
  • nutsvoorzieningen en andere binnenkomende bekabeling

Overspanningsbeveiliging word geconstrueerd volgens het zone-concept NEN-62305

De financiële gevolgen van schade door blikseminslag

Voor de directe schade van blikseminslag kunt u zich verzekeren, maar niet voor de indirecte gevolgen. Wat betekent het voor uw bedrijf wanneer u een aantal dagen zonder internet zit? Of als u en uw medewerkers moeten werken in een  gebouw zonder stroom? Als uw bedrijfsvoering afhankelijk is van deze  voorzieningen, is het voorkomen van deze financiële risico’s zeker beter dan genezen.

Offerte overspanningsbeveiliging aanvragen

Bent u op zoek naar professionele overspanningsbeveiliging voor het beveiligen van uw elektronische apparatuur, uw elektrotechnische systemen en uw belangrijke data? Wilt u ook liever niet het risico lopen op financiële schade doordat u bedrijf stil komt te liggen?

Bliksem Belang B.V. is uw specialist in bliksembeveiliging en aardingen. Met ervaring in het bieden van de beste oplossingen op maat, kunnen onze professionele medewerkers uw bedrijfspand, uw monumentaal pand of woning tot een veilige omgeving maken. Bliksembelang werkt volgens de laatste normen en richtlijnen om te beste beveiliging te kunnen bieden.

Via onze website kunt u snel en eenvoudig een offerte aanvragen. Heeft u nog vragen? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij geven u graag advies op maat voor uw unieke situatie.

Offerte overspanningsbeveiliging aanvragen